Умацаванне імуннай сістэмы з дапамогай бiяфактараў

Імунітэт - гэта натуральны механізм абароны арганізма ад узбуджальнікаў хвароб. Задача імуннай сістэмы - барацьба з прастуднымі і іншымі інфекцыямі, з якімі мы сутыкаемся ў паўсядзённым жыцці. Таму большасць вірусаў, бактэрый, грыбкоў і іншых патагенных мікраарганізмаў не выклікаюць захворванняў і застаюцца незаўважанымі. Аднак, арганізм больш схільны да інфекцый, калі імунная сістэма аслаблена з-за стрэсу, няправільнага ладу жыцця, перанесеных захворванняў або недастатковага паступлення пэўных бiяфактараў. Каб прадухіліць захворванні, асабліва ў халодную пару года, старайцеся ўмацоўваць імунітэт і здароўе!

АГЛЯД ТЭМЫ

Ўмацоўвайце імунную сістэму, асабліва ў зімовы перыяд!

 

Узімку арганізм асабліва ўразлівы. Па-першае, мы шмат часу праводзім у ацяпляных, закрытых памяшканнях з нізкай вільготнасцю, дзе лёгка распаўсюджваюцца паветрана-кропельныя інфекцыі. Па-другое, імунная сістэма ў зімовы перыяд аслаблена, мы менш ўжываем свежай гародніны і садавіны, такім чынам арганізм у недастатковай колькасці атрымлівае вітаміны. Акрамя таго, мы праводзім менш часу на свежым паветры.

Бліжэй да канца зімы запасы вітаміна D3 заканчваюцца, бо арганізму складана сінтэзаваць новы вітамін D3 ва ўмовах недахопу сонечнага святла. Дадайце да гэтага нізкія тэмпературы, снег і дождж, якія падвяргаюць імунную сістэму дадатковым стрэсу. Менавіта таму мы больш схільныя прастудным захворванням ў халодны перыяд года.

Як бiяфактары цынк, вітамін C, вітамін D ўмацоўваюць імунную сістэму

Тры бiяфактара: цынк, вітамін С і вітамін D адыгрываюць важную ролю ў рабоце імуннай сістэмы і, выконваючы розныя задачы, падтрымліваюць адзін аднаго. Добра адрэгуляваны баланс бiяфактараў дапамагае нам змагацца з прастуднымі і іншымі інфекцыямі і аднаўляцца пасля хваробы натуральным чынам. Дзякуючы гэтаму мы можам спадзявацца на моцную імунную сістэму на працягу ўсяго года.

Ўмацаванне імунітэту з дапамогай вітаміна С

Вітамін С (аскарбінавая кіслата) гуляе важную ролю і выконвае шматлікія функцыі ў нашым арганізме. Адна з іх - умацаванне імунітэту. Вітамін С стымулюе сінтэз лейкацытаў, тым самым павышаючы імунны адказ. Таксама з'яўляецца магутным антыаксідантам. Ўдзельнічае ў нейтралізацыі свабодных радыкалаў у крыві, аднаўляе ўласныя антыаксідантныя рэчывы арганізма і памяншае акісляльных стрэс на ўзроўні клетак. Так як вітамін С удзельнічае ва ўсіх гэтых працэсах, патрэба ў ім павялічваецца, калі мы захворваем.

Пяцігадовае медыцынскае даследаванне ў Такійскім універсітэце даказала, што вітамін С з'яўляецца ключавым фактарам зніжэння рызыкі прастудных захворванняў. Падыспытныя, якія прымалі вітамін С, хварэлі значна менш, у параўнанні з кантрольнай групай. Далейшыя даследаванні змаглі пацвердзіць гэты вынік як у пажылых людзей, так і ў школьнікаў.

Як ўмацаваць арганізм з дапамогай вітаміна С

У адрозненне ад іншых млекакормячых, наш арганізм не можа самастойна сінтэзаваць вітамін С і залежыць ад яго паступлення з дапамогай ежы. У вялікіх колькасцях вітамін С змяшчаецца ў цытрусавых, а таксама ў цыбулі, перцы або брокалі. Таму, задумваючыся аб калядных падарунках для дзяцей, замест шакаладу пакладзіце мандарыны і апельсіны, дзе шмат вітаміна С.

Сутачная рэкамендуемая норма спажывання вітаміна С складае 110 мг для здаровых мужчын і 95 мг для жанчын. Курцам рэкамендавана павялічыць спажыванне вітаміна С на 40% (155 мг або 135 мг у дзень адпаведна) - курэнне перашкаджае ўсмоктванню вітаміна С праз кішачнік і актывізуе свабодна-радыкальныя рэакцыі ў крыві. Вітамін С нейтралізуе свабодныя радыкалы, не даючы ім пашкодзіць сценкі крывяносных сасудаў.

Для чаго імуннай сістэме неабходны цынк

Цынк - важны для арганізма мікраэлемент. Акрамя таго, што цынк ўдзельнічае ў гарманальным абмене, а таксама ў росце пазногцяў і валасоў, ён спрыяе ўмацаванню імуннай сістэмы. Цынк таксама ўдзельнічае ў працэсах рэгенерацыі тканін, таму ён часта ўваходзіць у склад крэмаў. У выпадку дэфіцыту цынку ахоўныя клеткі арганізма, такія як Т-хелперы і Т-кілеры, сінтэзуюцца ў недастатковай колькасці і, як следства, імунітэт слабее. Цынк таксама прадухіляе размнажэнне рынавірусаў (ад грэч. Rhinos - нос), якія ў большасці выпадкаў з'яўляюцца ўзбуджальнікамі прастуды.

Такім чынам, паступленне цынку ў арганізм у дастатковай колькасці дапамагае ўмацаваць імунную сістэму і падтрымліваць яе працу на належным узроўні, каб мінімізаваць рызыку прастудных захворванняў. Прымаючы дастатковую колькасць цынку, можна паменшыць рызыку прастудных захворванняў і хутчэй ачуняць, калі прастуда напаткала.

Як забяспечыць імунную сістэму цынкам?

У арганізме цынк змяшчаецца ў клетках (эрытрацыты, лейкацыты), у валасах, касцяной і мышачнай тканінах. Нашаму арганізму неабходна рэгулярнае, збалансаванае харчаванне. Сутачная рэкамендуемая норма цынку для здаровых дарослых складае 7-10 мг. Вялікая колькасць цынку змяшчаецца ў прадуктах жывёльнага паходжання, такіх як ялавічына, морапрадукты (напрыклад, крэветкі) або сыр. У раслінных прадуктах утрымліваецца менш цынку, але, напрыклад, авёс і бразільскія арэхі ўтрымліваюць 4 мг цынку на 100 г.

На біядаступнасть цынку ўплываюць розныя фактары. Напрыклад, фіцінавая кіслата, якія ўтрымліваюцца ў збожжы і бабовых, перашкаджаюць засваенню цынку ў арганізме. Цытрынавая кіслата (змяшчаецца ў цытрусавых), у сваю чаргу, паляпшае даступнасць цынку з прадуктаў расліннага паходжання. Асаблівая ўвага на баланс цынку ў арганізме, і не толькі ў выпадку захворванняў, павінны звярнуць вегетарыянцы і тыя, хто аддае перавагу монадыеце.

Функцыі вітаміна D у імуннай сістэме

Вітамін D неабходны не толькі для ўмацавання касцей, але і для здаровай імуннай сістэмы. Вітамін D адыгрывае ключавую ролю ў стымуляванні імуннай сістэмы, зніжае рызыку развіцця аутаіммунных захворванняў і хранічных запаленняў. У выпадку дэфіцыту вітаміна D, Т-клеткі недастаткова актываваныя, такім чынам патагенныя мікраарганізмы не могуць быць выяўленыя ў час. Да канца года запас вітаміна D у арганізме высільваецца, гэта аслабляе імунную сістэму і мы становімся больш успрымальнымі да прастудных захворванняў.

Вітамін D: зарад сонцам для ўмацавання імуннай сістэмы

Вітамін D - гэта адзін з бiяфактараў, які арганізм можа сінтэзаваць самастойна (пры ўздзеянні сонечных прамянёў на скуру), а таксама атрымліваць з ежай. Па гэтай прычыне вітамін D па сваёй прыродзе з'яўляецца гармонам. Калі вітамін D неабходны імуннай сістэме, ён выходзіць з дэпо (тлушчавая тканіна), ператвараецца ў актыўную форму і выконвае свае функцыі.Чаму ж можа быць дэфіцыт вітаміна D? Гэта адбываецца, калі сонечных прамянёў трапляе на скуру недастаткова: мала сонечных дзён у годзе, абмежаванае знаходжанне на сонцы, выкарыстанне сонцаахоўных сродкаў. Такім чынам, сінтэз вітаміна D арганізмам практычна спыняецца ў перыяд паміж восенню і вясной. На шчасце, вітамін D3 можна атрымаць з ежай - у некаторых колькасцях ён змяшчаецца ў рыбе (селядзец, ласось), рыбіным тлушчы, печані траскі, яйках.

Таму, асабліва ў халодныя і пахмурныя зімовыя месяцы, не забывайце аб збалансаваным харчаванні і дастатковай запасе жыццёва важных бiяфактараў вітаміна D3, цынку і вітаміна С. І ваша імунная сістэма ўзнагародзіць вас!

© 2019 Wörwag Pharma GmbH & Co. KG - Уся інфармацыя аб асабістым здароўі, размешчаная на сайце www.woerwagpharma.by, носіць выключна інфармацыйны характар і ніякім чынам не замяняе абследаванне і кансультацыю ўрача. Змест, прадстаўлены на сайце www.woerwagpharma.by, не можа і не павінен выкарыстоўвацца для пастаноўкі дыягназу і/або самастойнага прыёму лекаў. Звярніце таксама ўвагу на тое, што змест сайта абаронен аўтарскім правам.

Падрабязней